A mosogatómedence végül is a konyha elemei és funkciói közé emelt híd szerepét tölti be és ezzel a
konyha legfontosabb szereplőjévé lép elő. A hűtőszekrény alapvető funkciókat lát el, a szekrények,
munkalapok és konyhai szigetek pedig a legfontosabbak a konyhai tárolás és előkészítés során.
Azonban tudjuk, hogy a víz mennyire nélkülözhetetlen a főzési folyamatban, mit kell kibírnia egy
mosogatónak, és persze ez az első, amit azonnal észreveszünk, mikor belépünk a konyhába. Tudnunk
kell hogy, melyik számunkra a legjobb és milyen típusú anyagokból készül a minőségi mosogató, hogy
megteremthessük az időtálló és látványos konyhánkat.

Az alábbiakban áttekintjük a konyhai mosogató különböző anyagait, azok előnyeit és lehetséges
problémáit.

1. Rozsdamentes acél konyhai mosogató 

Előnyök: A rozsdamentes mosogató hosszú élettartam alapján jó befektetésnek számít, életciklusa a végtelenségig tarthat. A rozsdamentes acél tartós, a bevonat megakadályozza a rozsda kialakulását. A rozsdamentes acél nagyon higiénikus is, mivel a baktériumok nem tapadhatnak a felületéhez.
Sokoldalúan tervezhetők, mert kiválóan illeszkednek a rozsdamentes acél mosogatószerelvényekhez és háztartási készülékekhez, és más anyagokkal is gond nélkül keverhetők. Formaviláguk már túllépett az egy téglalap alakú medence+csepegtető vonalon.

Hátrányok: A rozsdamentes acél mosogatók meglehetősen hangosak és potenciálisan
karcolódhatnak, ha más anyagok érintkeznek velük. A súrolóanyagokat sem hálálják meg és könnyebben sérülnek, veszítenek a fényükből.