A koronavírus járvány miatt a „fertőtlenítés” szó gyakran hangzik el. Különösen a kéz- és bőrfertőtlenítő szereket használjuk folyamatosan a konyhában is, de a felületi fertőtlenítőszerek is egyre többször kerülnek a kezünkbe. A konyhai munkalap fertőtlenítésével és tisztításával kapcsolatban azonban érdemes néhány dologra figyelni, például arra, hogy ne alkalmazzunk mindenáron maró vegyszereket, ha szeretnénk konyhánkat sokáig megőrizni eredeti állapotában. Összegyűjtöttünk pár érdekességet arról, hogyan kell megfelelően tisztítani és fertőtleníteni a konyhai munkalapot. 

A konyhai munkalap fertőtlenítése

A konyhai munkalap sok élelmiszerrel és szennyeződéssel érintkezik. Valami leesik a vágódeszkáról, a bevásárlások csomagjait egyszerűen lerakjuk a pultra, vagy piszkos edényeket helyezünk a munkafelületre. Szükséges a rendszeres tisztítás, hogy a felület ne váljon a baktériumok szaporodásának helyévé. 

A jelenlegi járvány idején inkább túl sokat fertőtlenítünk, mint túl keveset. Különös gondot kell fordítani azonban a konyhai munkalapra, annak élettartamának meghosszabbítása érdekében. 

A kereskedelemben kapható fertőtlenítőszerek hatóanyagai és összetevői különböző hatás mechanizmusokon keresztül fejtik ki hatásukat. Ide tartoznak az alkohol, klór, ammónium és fenol alapú anyagok és vegyületek. Az ilyen fertőtlenítőszerek használata helyrehozhatatlan károkat okozhat a konyhabútoron és a munkalapokon. A konyha felületei általában szenvednek az ilyen szerek használatától. 

A sérülések különböző formában jelentkezhetnek: elszíneződés, a fényesség mértékének megváltozása, mattulás, kiboltosulás, púposodás, repedés vagy anyaglazulás. 

Az alkohol, klór, ammónium és fenol alapú fertőtlenítőszerek ezért NEM alkalmasak a konyhában való állandó használatra, ha a lehető leghosszabb ideig szeretnénk a konyhabútorunkat és annak munkalapját megkímélni. 

A konyhai munkalapok és más konyhai felületek tisztításához enyhe tisztítószereket, például mosogatószert vagy semleges tisztítószereket ajánlott alkalmazni. Gyakran elegendő a munkafelület megtisztítása, és nem kell fertőtleníteni. 

Tippek a munkafelület helyes tisztításához

Fából készült munkalapok

A fából készült munkalap meleg, barátságos hangulatot kölcsönöz a konyhának. A tisztítás során azonban óvatosnak kell lennünk. A speciális olajokkal történő megfelelő impregnálás, ápolás elengedhetetlen ahhoz, hogy semmilyen szennyeződés vagy baktériumcsíra ne rakódjon le fa pórusaiban. A tisztításhoz általában meleg víz és törlőkendő elegendő. A munkalap bő vizes áztatása tilos! Nagyon fontos, hogy tisztítás után töröljük szárazra a munkalapot, különben a fa deformálódhat.