1. Az egysoros konyha

Általában kisebb konyhákban található ez az egyszerű elrendezés. Anélkül kínálja a
helytakarékosságot, hogy a funkcionalitás kárt szenvedne. Falra szerelt alsó-, felső- és
állószekrényekből állhat vagy polcokkal rendelkezhet az alapszekrények felett, ami letisztult képet mutat.

Gondolkodj függőlegesen! Mivel a konyha szélessége behatárolt, ezért ki kell használni a teret a szekrények lehető legmagasabbra emelésével, így további tárhelyeket hozhatunk létre. Bár a hagyományos munkaháromszög kialakítása nem lehetséges egy egysoros konyhában, próbáld meg a hűtőszekrényt az egyik végére helyezni, a sütőt és a főzőlapot középre, a mosogatót pedig a másik végére. Ha a szekrények nem futnak fel a mennyezetig, akkor használd ki a felettük lévő teret a kevésbé használt eszközök tárolására. Alternatív megoldásként használhatod ezt a teret arra is, hogy
dekorációs elemekkel kihangsúlyozd konyhád stílusjegyeit.

2. A kétsoros konyha 

A szekrények nagyon gazdaságos használatával a konyha két sor szekrényből áll, amelyek egymással szemben állnak, és belső átjárót, passzázst hoznak létre közöttük. Amiatt, hogy nincs szükség sarokszekrényekre, ez az elrendezés minden milliméternyi helyet pazarlás nélkül tud kihasználni. Az egyszerű konstrukció azt is jelenti, hogy kevesebb speciális eszközre van szükség, így ez költséghatékony lehetőség is egyúttal. Ezzel az egy további szekrénysorral a konyha már nagyobb rugalmasságot kínál a tárolóhely tekintetében is. Különösen a nagyobb családok vagy ha több szakács sürgölődik a konyhában akkor fontos, hogy a munkaterületek csak az egyik fal mentén legyenek. Ez segít elkerülni a forgalmi dugót a munkaterületen belül, és kiküszöböli a családi „karambolok” veszélyét.